Δρώμενα στο Καφενείο

Κυριακή 22 Μαΐου: Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη στην Ακαδημία Πλάτωνος

Κυριακή 22 Μαΐου: Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη στην Ακαδημία Πλάτωνος

Πώς λειτουργεί η Ζωντανή Βιβλιοθήκη: Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη αντιστρέφει την ιδέα μιας παραδοσιακής βιβλιοθήκης, προσφέροντας για δανεισμό ανθρώπους και όχι βιβλία.

Η 21η Μαΐου ανακηρύχθηκε το 2001 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για την Πολιτισμική Διαφορετικότητα, τον Διάλογο και την Ανάπτυξη (World Day for Cultural Diversity for Dialogue and Development).

Τα κράτη - μέλη, διακυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις διοργανώνουν εκδηλώσεις, με σκοπό τη διεύρυνση της γνώσης σχετικά με τον παγκόσμιο πολιτιστικό πλούτο και την αξία της πολιτισμικής διαφορετικότητας.

Μια μέρα μετά, την Κυριακή 22 Μαΐου η Ζωντανή Βιβλιοθήκη προσκεκλημένη του Συνεργατικού Καφενείου της Ακαδημίας Πλάτωνος, θα βρίσκεται στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος και σας προ(σ)καλεί να συνομιλήσετε με Ζωντανά Βιβλία, να ακούσετε τις ιστορίες τους και τελικά να έρθετε αντιμέτωποι με τις προκαταλήψεις σας.

Η καινοτόμος αυτή ιδέα δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους από διαφορετικές προελεύσεις να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με «αναγνώστες/αναγνώστριες» που ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν με την ποικιλομορφία.

Μέσα από τη «βιβλιογραφία», της Ζωντανής Βιβλιοθήκης έχετε τη δυνατότητα να διαλέξετε το Ζωντανό Βιβλίο με το οποίο θα θέλατε να συναντηθείτε και να συνομιλήσετε για 20 λεπτά.
Αν δεν μιλάτε τη γλώσσα του Ζωντανού Βιβλίου η Ζωντανή Βιβλιοθήκη θα σας παράσχει ένα Ζωντανό Λεξικό (διερμηνέα) κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης.
Μπορείτε να ξεκινήστε τη συζήτηση με μικρή παρουσίαση του εαυτού σας και να θέσετε στο δανεισμένο βιβλίο ερωτήσεις σχετικά με τη ζωή του και τις αξίες του. Μη ντρέπεστε! Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να μάθετε αν όσα πιστεύετε π.χ. για τους μουσουλμάνους, τις λεσβίες, τους οροθετικούς ή τα άτομα με αναπηρία ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα του Ζωντανού σας Βιβλίου.
O αναγνώστης οφείλει να επιστρέψει το Ζωντανό Βιβλίο στην ίδια πνευματική και φυσική κατάσταση που το δανείστηκε. Δεν επιτρέπεται να προκαλέσει ζημιά σε ένα Ζωντανό Βιβλίο, να του τσαλακώσει τις σελίδες ή να θίξει την αξιοπρέπειά του/της με οποιονδήποτε τρόπο.

Για περισσότερες πληροφορίες και ενδεικτικό κατάλογο των βιβλίων:

http://humanlibrary.gr/index.php/el/zontani-vivliographia

Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη προτείνει την ανθρώπινη επαφή ως το καλύτερο αντίδοτο στις διακρίσεις, και μια φιλική κουβέντα πρόσωπο με πρόσωπο με τα Ζωντανά Βιβλία, με ανθρώπους δηλαδή που αφηγούνται πώς έχουν δεχτεί το ρατσισμό μέσα από τα προσωπικά τους βιώματα, ως το απλούστερο εργαλείο για την κατανόηση του άλλου και την αντιμετώπιση της άγνοιας που γεννά προκαταλήψεις.

Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε στην Ελλάδα το 2009 από μια ομάδα εθελοντών και εθελοντριών, ως μέρος ενός παγκόσμιου κινήματος για κοινωνική αλλαγή, το Human Library Organization, το οποίο προσμετρά εκατοντάδες Ζωντανές Βιβλιοθήκες σε όλο τον κόσμο. Από τότε η ομάδα μεγάλωσε και εμπλουτίστηκε, για να φτάσει σήμερα να αποτελείται από 50 και πλέον άτομα με διαφορετικές εμπειρίες διακρίσεων: πρόσφυγες, μετανάστριες, άτομα με αναπηρία, γκέι άντρες, οροθετικούς, λεσβίες, τρανς άτομα, αντιρρησίες συνείδησης, χρήστες ψυχιατρικών υπηρεσιών, άτομα με διατροφικές διαταραχές.
Από το 2009 έως σήμερα η Ζωντανή Βιβλιοθήκη έχει διοργανώσει 21 ζωντανές αναγνώσεις ενώ έχει συμμετάσχει και σε πολλές δράσεις, εκδηλώσεις άλλων οργανώσεων, φορέων κ.λ.π. Για περισσότερες πληροφορίες: http://humanlibrary.gr/index.php/el/vivlionea.

Την Κυριακή 22 Μαΐου 2016 από τις 16:00 ως τις 21:00, θα πραγματοποιήσει την 22η ζωντανή ανάγνωση, στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, σε έναν ανοιχτό χώρο που θα γεμίσει με πραγματικές ιστορίες ανθρώπων που θα μας βάλουν στις ζωές τους. Οι επισκέπτες της Ζωντανής Βιβλιοθήκης θα έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τα Ζωντανά Βιβλία, να ακούσουν τις ιστορίες τους και να τους κάνουν ερωτήσεις για να μάθουν όσα ίσως φοβούνταν να ρωτήσουν.
Ο χώρος είναι προσβάσιμος στα Άτομα με Αναπηρία. Θα παρέχονται ακόμα Ζωντανά Λεξικά (διερμηνεία) στα Αγγλικά και στη νοηματική, στην περίπτωση που ο/η αναγνώστης/τρια δεν μιλάει τη γλώσσα του βιβλίου.

Οι αναγνώστες μας είπαν:
Ζητήσαμε από τους αναγνώστες και τις αναγνώστριές μας να μας πουν τη γνώμη τους. Στην ερώτησή μας «ποια ήταν η σημαντικότερη εμπειρία σας κατά την ανάγνωση του Ζωντανού Βιβλίου» μας απάντησαν:
Έμαθα πολλά καινούργια πράγματα και εντυπωσιάστηκα από τη ζωντάνια και το ζεστό χαμόγελο του ανθρώπου με τον οποίο μίλησα.
Ήρθα σε άμεση επαφή με ένα πρόσωπο και την ιστορία του και συζήτησα μαζί του για ζητήματα που συνήθως τα αντιμετωπίζω με απόσταση και αδιαφορία.
Μπόρεσα να ρωτήσω ανοιχτά και χωρίς ντροπή ή ενοχές για τις απορίες που είχα.
Άκουσα μια ιστορία που πιστεύω ότι με δίδαξε και θα ήθελα πολλοί άνθρωποι να την ακούσουν.
Βρήκα απαντήσεις για κάποια θέματα που ήταν για μένα ταμπού.
Συνειδητοποίησα ότι χρειάζεσαι ένα διάλειμμα για σκέψη πριν διατυπώσεις μια κρίση.
Ένοιωσα σαν να μπήκα σε ένα δωμάτιο που ήταν πάντα δίπλα μου αλλά ποτέ δεν είχα μπει μέσα.
Μπόρεσα να έρθω αντιμέτωπος με το στερεότυπό μου και να το ξεπεράσω.

Υπέρβαση της προκατάληψης ή ο ρόλος της Ζωντανής Βιβλιοθήκης:
Στόχος όσων συμμετέχουν στη Ζωντανή Βιβλιοθήκη είναι να στηρίξουν έναν πολιτισμό που να συμπεριλαμβάνει, να αναγνωρίζει και να εκτιμά την ποικιλομορφία.

Η Κατανόηση είναι το κλειδί:
Είναι πάντα πιο εύκολο να ζεις δίπλα σε κάποιον/κάποια που τον/την κατανοείς, έχεις κάποιο σημείο επαφής, ή μπορείς να ταυτιστείς μαζί του/της, παρά να ζεις απέναντι σε μια ομάδα με την οποία δεν έχεις καμιά σχέση. Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη, φέρνοντας τους ανθρώπους από διαφορετικές προελεύσεις κοντά να συνομιλήσουν για την ουσία και όχι περί ανέμων και υδάτων, έχει τη δυνατότητα να φωτογραφίσει όλες τις αποχρώσεις του γκρι, που κάνουν τον κόσμο μας τόσο πολύχρωμο, και να κάνει τη διαφορά. Έτσι, ίσως οι άνθρωποι να νιώσουν πιο σίγουροι και ασφαλείς, γιατί θα νιώσουν ότι τους καταλαβαίνουν. Η κατανόηση είναι το κλειδί για την ειρήνη και την αρμονία.

Το να αντιμετωπίζεις τις προκαταλήψεις σου δεν είναι ποτέ εύκολο πράγμα
Ίσως όμως σε βοηθήσει να νιώσεις ανακούφιση και ότι ξεφορτώθηκες ένα βάρος. Το να κάνεις το βήμα να συνειδητοποιήσεις τι είδους στερεότυπα έχεις υιοθετήσει για κάποιες ομάδες ανθρώπων που συνδέονται με την εθνική τους προέλευση, τη σεξουαλικότητά τους, τη θρησκεία τους, τη δουλειά τους, την κουλτούρα τους ή την συνθήκη της αναπηρίας τους, είναι μια σημαντική απόφαση. Μα, εγώ δεν έχω προκαταλήψεις, μπορεί να πει κάποιος/κάποια. Εμείς λέμε ότι η Ζωντανή Βιβλιοθήκη είναι μια ευκαιρία για νέες εμπειρίες και για να βάλεις σε δοκιμασία τις πεποιθήσεις και τις απόψεις σου.

Γιατί όταν προκαλείς τα πιο συνήθη στερεότυπα με ένα θετικό και χιουμοριστικό τρόπο, δίνεις την ευκαιρία στους ανθρώπους να τα σπάσουν.
Γιατί τι νόημα έχει να κουνήσεις δασκαλίστικα το δάχτυλο σε όσους έχουν και αναπαράγουν στερεότυπα, φοβίες και ρατσισμό, αν δεν τους δώσεις τη δυνατότητα να γνωρίσουν εκείνο που φοβούνται;
Γιατί είναι ένας συμπαγής, αλλά και εύκολος (και εύκολα μεταβιβάσιμος) τρόπος προώθησης της αλληλοαποδοχής και της κατανόησης.

Email:
[email protected] (για πληροφορίες),
[email protected] (για δημοσιογράφους),
volunteering@humanlibrary.gr (για εθελοντές)


Το περιεχόμενο του παρόντος ιστοχώρου είναι ελεύθερο για αναπαραγωγή
και υπάγεται σε άδεια χρήσης Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Ελλάδα
Design by www.ideaton.gr L