Δρώμενα στο Καφενείο

MAR 21 Εαρινή Ισημερία / Spring Equinox

MAR 21 Εαρινή Ισημερία / Spring Equinox

Σάββατο 21/03 μετά το μεσημέρι

Στο αγαπημένο Καφενείο στην Ακαδημία Πλάτωνος, θα γιορτάζουμε από το μεσημέρι στο πάρκο αλλά και μέσα στο καφενείο.

H Εαρινή Ισημερία είναι η αστρονομική γιορτή της Ισημερίας, αλλά την οποία λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν καταφέραμε να σας προειδοποιήσουμε ως συνήθως εγκαίρως.

H Γη όμως δεν μας περιμένει για να πάρει τις στροφές τις και εμείς δεν μπορούμε παρά να πάρουμε μέρος.

Η Ισημερία συνέβη λοιπόν όταν η Περσεφόνη αποφάσισε να αφήσει τον Άδη και να γυρίσει πάνω στη Γη. Ήτανε πιο καλά μάλλον εδώ πάνω.

Ένα αστρονομικό γεγονός όπου η Γη καθώς περιφέρεται γύρω από τον ήλιο παίρνει μία τέτοια θέση που οι ακτίνες του Ήλιου πέφτουν κάθετα στον ισημερινό, και για την στιγμή αυτή η μέρα είναι ίση με τη νύχτα. Είναι η αρχή της άνοιξης.

Ύστερα, ο Ήλιος θα ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά, μεγαλώνοντας της μέρες μας προς την κορύφωση του θερινού ηλιοστασίου, όπου μετά θα αρχίσει πάλι να κατεβαίνει, και κάθε χρόνο τέλος πάντων τα ίδια ξανά και ξανά. Μα τι χαλαρωτικό να μένει και κάτι το ίδιο κάθε χρόνο..

Η εαρινή ισημερία είναι επίσης η αφετηρία μέτρησης για τον προσδιορισμό του εορτασμού της Ανάστασης, η οποία γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο από την εαρινή ισημερία. Το ξέρατε αυτό;

Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι γιόρταζαν την ισημερία και ακόμα και σήμερα οι παραδόσεις είναι τόσο διαφορετικές, από σιωπηλούς δρουίδηδες στη Μεγάλη Βρετανία μέχρι αγώνες Πόλο με ακέφαλες κατσίκες στο Κιργιστάν.

Αν δεν πιστεύετε δείτε εδώ:

http://news.nationalgeographic.com/news/2012/03/pictures/120320-first-day-of-spring-equinox-rituals-new-year-world/

Εμείς στο αγαπημένο Καφενείο στην Ακαδημία Πλάτωνος, θα γιορτάζουμε από το μεσημέρι στο πάρκο αλλά και μέσα στο καφενείο.

Μέχρι στιγμής και το πρόγραμμα έχει ως εξής

14:00 Φτιάχνουμε στεφάνια λουλουδάτα για τα κεφάλια μας, στολίζουμε το Καφενείο με λουλούδια
14:00 Pop-Up κουρείο, όποιος /α θέλει να κουρευτεί να έρθει στην ώρα του, λουσμένος/η και με πετσέτα!
15:00 Εργαστήρι-κουβέντα για τα βρώσιμα λουλούδια

18:00 Καθώς ο ήλιος δύει, αποχαιρετούμε τον αγαπημένο χειμώνα με μία στιγμή συγκέντρωσης για την ισημερία. Ότι δεν θέλετε να αφήσετε πίσω στο σκοτεινό μισό του χρόνου, φέρτε το μαζί σας για να μπει στη φωτιά. Εμείς θα κάψουμε τα στεφάνια του ηλιοστασίου και διάφορα άλλα

20:00 Εαρινή Μουσική Σύναξη
Την σύναξη αποτελούν ο Παν Καπερνέκα και η Αρετή Μίγγου που θα μας ταξιδέψουν σε ένα μουσικό ταξίδι με αφετηρία την Ελλάδα έως την μακρινή Ινδία. Με μελωδίες και ρυθμούς από την Ανατολή στη Δύση κι απ' το Νότο στο Βορρά!

Η ομάδα μπεντίρ του Καφενείου με το κάλεσμα της Άνοιξης και η ομάδα πολυφωνικού Ηπειρώτικου με τραγούδια της Άνοιξης που θα Ανοίξουν την γιορτή!

Λίγα λόγια: Ο Παν Καπερνέκα είναι συνθέτης, μουσικός και τραγουδιστής. Ιδρυτικό και συνθετικό μέλος των "Άβατον", συνθετικό μέλος τού συγκροτήματος "Palyrria" με 5 δίσκους στο ενεργητικό του και συναυλίες σε Ευρώπη, Ασία( Ιαπωνία, Κορέα). Ασχολείται με την μελοποίηση αρχαίων ελλήνων ποιητών και φιλοσόφων, έχει συνθέσει μουσική για αρχαίο δράμα και για χορό και ερευνά τις παραδοσιακές μουσικές της Εγγύς Ανατολής και Ασίας καθώς και τα μουσικά ιδιώματα των αυτόχθονων φυλών.

Η Αρετή Μίγγου είναι μουσικός, μουσικοπαιδαγωγός, performer. Συνθέτει, παίζει και διδάσκει κρουστά, μουσικοκινητική και ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι, παραδίδει σεμινάρια για τον ρυθμό με κίνηση, φωνή και κρουστά. Είναι ιδρυτικό μέλος του σχήματος ''Lyre n' Rhapsody" με δύο άλμπουμ "Awakening the muse" και "Κίρκη". Συμμετέχει σε ηχογραφήσεις δίσκων. Ο Παν και η Αρετή έχουν ξαναβρεθεί μαζί στη σκηνή ως μέλη του έθνικ σχήματος ''Γη κ' Θάλασσα".


Όλη τη μέρα από την κουζίνα του Καφενείου θα βγαίνουν αφράτα λουλουδόπιατα μαγειρεμένα με λουλουδοαγάπη από τους λουλουδοαγαπημένους


Το περιεχόμενο του παρόντος ιστοχώρου είναι ελεύθερο για αναπαραγωγή
και υπάγεται σε άδεια χρήσης Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Ελλάδα
Design by www.ideaton.gr L