Συμβαίνουν και μας αρέσουν

2ο Τριήμερο Αλληλεγγύης, Δημιουργίας & Βιωσιμότητας

2ο Τριήμερο Αλληλεγγύης, Δημιουργίας & Βιωσιμότητας

12-13-14 Ιουνίου, στο Ανοικτό Εγχείρημα Σπιθάρι στον Μαραθώνα

Από την θεωρία στην πράξη, σε θέλουμε μαζί μας!

Μετά από το επιτυχημένο προφεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στο Αυτοδιαχειριζόμενο Camping της Βούλας, το φετινό προφεστιβάλ θα επικεντρωθεί στην προώθηση των οικο-κοινοτήτων, στην ανταλλαγή εμπειριών, τεχνογνωσίας και ιδεών μέσα από πρακτικά εργαστήρια, αλλά και στις τέχνες με στόχο να έρθουμε πιο κοντά και να περάσουμε ένα όμορφο τριήμερο.
Πιστεύουμε ότι κατα τη διάρκεια του τριημέρου θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε και συγχρόνως να δημιουργήσουμε εκείνο το αναγκαίο κλίμα προκειμένου να πλησιάσουμε ακόμα περισσότερο στον προορισμό της αυτάρκειας, τόσο μέσα από την προώθηση και την εξέλιξη των εγχειρημάτων που ήδη υπάρχουν αλλά και μέσα από την έμπνευση για δημιουργία περισσοτέρων βιώσιμων χώρων.
Θέλουμε την υποστήριξη και την συμμετοχή σου, ώστε να μπορέσουμε να επιταχύνουμε “όλοι μαζί” τη διαδικασία προς την κατεύθυνση μιας “άλλου τύπου” κοινωνίας με βάση την αυτάρκεια και την ενσωμάτωση της τεχνολογίας με όρους φιλικότητας προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
Γνωρίζουμε πως δεν είμαστε μόνοι σε αυτό το όραμα και άρα πιστεύουμε πως δε θα είμαστε μόνοι και σε αυτή την προσπάθεια.


Αν θέλεις περισσότερες πληροφορίες, να συμμετέχεις είτε στην ομάδα πυρήνα διοργάνωσης, είτε να προσφέρεις τον χρόνο σου για να βοηθήσεις σε κάποια συγκεκριμμένη εργασία  δήλωσε συμμετοχή στο https://trello.com/festival4sce


Ενώ γύρω μας γκρεμίζονται τα θεμέλια του παρελθόντος, εμείς ποτίζουμε τα λουλούδια που φυτρώνουν στα συντρίμμια.

Στην Ελλάδα της κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης όπου έχουν εκμηδενιστεί οι κοινωνικές δομές και απειλούνται τα συλλογικά αγαθά, η ανεργία και η οικονομική δυσχέρεια αποτελούν πραγματικότητα για πολλούς από εμάς. Οι βασικοί υπεύθυνοι σφυρίζουν αδιάφορα και η σάπια υπόσχεση της μαγικής ανάπτυξης κρατάει καλά ακόμα. Δεν προτιμούμε όμως όλοι να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια και να περιοριζόμαστε σε αφορισμούς. Αντίθετα, ολοένα και περισσότεροι συμμετέχουμε ενεργά σε ομάδες και δίκτυα αλληλέγγυας, ανταλλακτικής ή συνεργατικής οικονομίας, δίνοντας πνοή σε έναν κόσμο απαλλαγμένο από τον αυτοσκοπό της συσσώρευσης χρήματος.

Τα εγχειρήματα αυτά, που αναπτύσσονται σε όλη τη χώρα, αποτελούν όχι μόνο μια δυνατή βοήθεια για την καθημερινή διαβίωση μας αλλά και το όχημα για τη μετάβαση σε μια κοινωνία που απορρίπτει το καπιταλιστικό αξιακό σύστημα.

Οι ομάδες που συνδιοργανώνουμε και συμμετέχουμε στο Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας δεν περιμένουμε να εξαργυρώσουμε με ψήφους, μελλοντικές απολαβές ή κοινωνική αναγνώριση τη δράση μας, όπως διάφορες φιλανθρωπικές ή μισάνθρωπες οργανώσεις που διατυμπανίζουν τη δήθεν κοινωνική δράση τους. Βαθιά επιδίωξη μας είναι η δημιουργία κοινωνικών, και άρα και οικονομικών, δομών με γνώμονα τον άνθρωπο και όχι το κέρδος. Όχι μόνο δεν προσδοκούμε την προ-μνημονίου εποχή αλλά αντίθετα έχουμε το βλέμμα στραμμένο στην ενίσχυση της αυτοοργάνωσης, της αυτάρκειας και της πραγματικής ευημερίας ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των οικονομικών δεικτών.

Το πρώτο, δεύτερο και τρίτο Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας που πραγματοποιήθηκαν με ευρεία συμμετοχή, μας άφησαν χαμόγελα, πολλή τροφή για σκέψη και όρεξη για περισσότερη δράση. Σήμερα ετοιμαζόμαστε για τη συνέχεια της προσπάθειας αυτής με στόχο τη δικτύωση και την ανταλλαγή γνώσης, εμπειριών και προβληματισμών μεταξύ των ομάδων αλλά και την ενημέρωση των πολιτών για έναν κόσμο διαφορετικό, για έναν κόσμο, που δεν είναι απλά εφικτός και αναγκαίος, αλλά και υπαρκτός.


Το περιεχόμενο του παρόντος ιστοχώρου είναι ελεύθερο για αναπαραγωγή
και υπάγεται σε άδεια χρήσης Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Ελλάδα
Design by www.ideaton.gr L