Δρώμενα στο Καφενείο

Θεατρική παράσταση «Mamma Toni» από την ομάδα Πείρα(γ)μα

Θεατρική παράσταση «Mamma Toni» από την ομάδα Πείρα(γ)μα

Σάββατο, 21 Νοεμβρίου στις 9:00 μ.μ.

H ομάδα Πείρα(γ)μα παρουσιάζει τον αντιφασιστικό μονόλογο “Μάμμα Τόνι” των Φράνκα Ράμε και Ντάριο Φο.

Η ιστορία της «μάνας» μιας ομάδας ανταρτών, πρόσωπο πραγματικό, που έχασε το γιο της αλλά συνέχισε να πολεμά καταπίνοντας τον πόνο της. Με εναλλαγές λυρισμού, επικότητας, τραγικότητα, αυτοσαρκασμού ακόμα και στοιχεία γκροτέσκο, η αφήγηση μαστιγώνει τα αυτιά και ραγίζει την ψυχή.

Μετάφραση και σκηνοθεσία: Αγγελική Κασόλα
Ερμηνεία: Ειρήνη Μελά.

Είσοδος ελεύθερη.
Θα υπάρχει κουτί ελεύθερης συνεισφοράς.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 η Φράνκα Ράμε έγραψε και ερμήνευσε μια σειρά μονολόγων βασισμένων σε μαρτυρίες υπαρκτών προσώπων της ιταλικής αντίστασης στο φασισμό. Κείμενα δυναμικά, καταγγελτικά, έμπηγαν το μαχαίρι στο κόκαλο. Της στοίχησαν την απαγωγή και τον βιασμό της από μια ομάδα φασιστών που, μολονότι πολύ αργότερα αποκαλύφθηκε τόσο η ταυτότητά τους όσο και το γεγονός ότι δρούσαν κατ’ εντολή της Καραμπινιερίας, δεν τιμωρήθηκαν ποτέ. Η Φράνκα Ράμε έδεσε τις πληγές της και συνέχισε πιο μαχητικά και πιο γενναία, κάνοντας μαζί με τον σύντροφό της Ντάριο Φο ένα υποδειγματικό πολιτικό θέατρο, που έφτανε στις ρίζες (και την έμπυρη δηκτικότητα) του λαϊκού θεάτρου.

omadapeiragma.blogspot.gr
www.facebook.com/piragma
[email protected]

Η θεατρική ομάδα πείρα(γ)μα με ιδρυτικό πυρήνα τους ηθοποιούς Γιάννη Καρούνη, Ειρήνη Μελά και τη σκηνοθέτιδα Αγγελική Κασόλα, είναι μία από τις πιο παραγωγικές κι ενδιαφέρουσες ανεξάρτητες επαγγελματικές θεατρικές ομάδες στην Ελλάδα. Πρόκειται για μία συλλογικότητα από επαγγελματίες ηθοποιούς, σκηνοθέτες,συγγραφείς και δημιουργούς του θεάτρου που μπαίνει φέτος στον έκτο χρόνο λειτουργίας της. Μέσα σε πέντε χρόνια έχει αναπτύξει 4 διαφορετικά τμήματα παραγωγής, τη ΒΡΑΔΙΝΗ σκηνή που στοχευει σε ένα σύγχρονο ελληνικό λαϊκό θέατρο, την ΝΕΑΝΙΚΗ κι ΕΦΗΒΙΚΗ σκηνή, με παραστάσεις κι εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά και νέους με άξονες τη σημασία της συνεργασίας, της μνήμης, της φαντασίας αλλά και την μετάβαση από το προσωπικό στο συλλογικό, το θεατρικό της ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ για ηθοποιούς και μη ηθοποιούς καθώς και την ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ σκηνή και το χώρο θεατρικής έρευνας της ομάδας studio 20/21 που ερευνά το σύγχρονο Εναλλακτικό θέατρο και τα πρωτοποριακά κινήματα του 20ου αιώνα.

Μέσα από το πρόγραμμα της «ΘΕΑΤΡΟ και ΚΟΙΝΩΝΙΑ» συνεργάζεται με τοπικές κοινότητες, φοιτητές και ανέργους στη δημιουργία παραστάσεων και τη λειτουργία θεατρικών εργαστηριών με στόχο την κοινωνικοποίηση, την εμψύχωση και την έμπρακτη αλληλεγγύη. Η διαρκής ερευνητική δουλειά κι αλληλοεκπαίδευση αποτελεί την καθημερινότητα των μελών της ομάδας πείρα(γ)μα.

Οι πρόβες και τα εργαστήρια της πραγματοποιούνται στο χώρο θεατρικής έρευνας της ομάδας studio 20/21 στο Κουκάκι. Είναι ανοιχτά προς το κοινό αναζητώντας την έκθεση, την επικοινωνία και τη συν-λειτουργία με το θεατή από την πρώτη στιγμή και οι παραστάσεις της βρίσκονται σε διαρκή εξέλιξη (work in progress). Αναπτύσσει τη δική της μέθοδο δανειζόμενη ασκήσεις και πρακτικές από τη θεατρική πρωτοπορία του 20ουαιώνα με στόχο την απόκτηση θεατρικής γλώσσας για τον 21ο και την απελευθέρωση των δημιουργικών κι εκφραστικών δυνάμεων του ηθοποιού, του σκηνοθέτη, αλλά και των υπόλοιπων δημιουργικών συντελεστών μιας παράστασης.

Το θέατρο για την ομάδα πείρα(γ)μα είναι πολιτική πράξη. Την ομαδα απασχολεί η ζωντανή και διαδραστική σχέση που αναπτύσσεται επί σκηνής και από σκηνής μεταξύ ηθοποιών, σκηνικής πράξης και θεατή. Στοχεύει σε ένα πρωτοποριακό θέατρο που να είναι συνάμα και λαϊκό. Οι παραστάσεις της επιζητούν την επικοινωνία, τη συν-λειτουργία με το κοινό και την κατάλυση του «τέταρτου τοίχου» της σκηνής. Πάνω σε αυτήν την αρχή, που δεν είναι μόνο καλλιτεχνική αλλά και πολιτική, βασίζεται η έρευνα και η δουλειά της, είτε είναι για μεγάλους είτε είναι για παιδιά.


Το περιεχόμενο του παρόντος ιστοχώρου είναι ελεύθερο για αναπαραγωγή
και υπάγεται σε άδεια χρήσης Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Ελλάδα
Design by www.ideaton.gr L