Τρίτη 5/7, Προβολή Ντοκιμαντέρ - Οικοδομώντας Κοινότητες Κοινών στην Ελλάδα

Τρίτη 5/7, Προβολή Ντοκιμαντέρ - Οικοδομώντας Κοινότητες Κοινών στην Ελλάδα

5/7 στις 20.00 στο Καφενείο, Μοναστηρίου 140

Οικοδομώντας Κοινότητες Κοινών - Ένα ντοκυμαντέρ για τα Δίκτυα στην περιοχή του Σαρανταπόρου Ελασσόνας.

Το Σαραντάπορο είναι ένα ορεινό χωριό στη Βόρεια Ελλάδα, στο δήμο Ελασσόνας. Πρόκειται για μια περιοχή με αγρο-κτηνοτροφική οικονομία η οποία δεν έμεινε ανεπηρέαστη από την κρίση. Ακόμη και πριν από αυτήν όμως, η κρατική μέριμνα για την περιοχή ήταν ελλιπής. Βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι είναι η μετανάστευση των νέων στα μεγάλα αστικά κέντρα ή στο εξωτερικό, και η απομόνωση και ο αποκλεισμός που υφίστανται λόγω της απόστασης από τα αστικά κέντρα, αλλά και της έλλειψης τηλεπικοινωνιακής υποδομής για παροχή σύνδεσης στο διαδίκτυο. Ως αποτέλεσμα αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες όπως η υγειονομική περίθαλψη.

Το 2010, μια ομάδα ανθρώπων δημιουργεί στο Σαραντάπορο την αρχική υποδομή για ένα κοινοτικό, ασύρματο δίκτυο έχοντας ως στόχο την παροχή ανοιχτής πρόσβασης στο διαδίκτυο για τους ντόπιους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες του χωριού. Καθώς το πρότζεκτ ωριμάζει με το χρόνο, περισσότερα χωριά εντάσσονται στο κοινοτικό δίκτυο και διευρύνεται το αρχικό όραμα της ομάδας “Sarantaporo.gr”. Επιθυμούν να αποτελέσουν τον καταλύτη ώστε να αναζωογονηθεί η τοπική οικονομία, να δημιουργηθούν ευκαιρίες ανάπτυξης και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και οι ευκαιρίες για να παραμείνουν οι νέοι στον τόπο τους. Ευελπιστούν να γεφυρώσουν τεχνολογίες αιχμής (όπως αυτή ενός ασύρματου δικτύου) με τις πραγματικές, καθημερινές προκλήσεις μιας επαρχιακής κοινότητας της οποίας η οικονομία βασίζεται κυρίως στον πρωτογενή τομέα.

Ποιές είναι αυτές οι προκλήσεις; Πώς γεννιέται μια κοινότητα και πώς επηρεάζονται οι προϋπάρχουσες κοινωνικές δομές κατά τη διαδικασία αυτή; Ποιές είναι οι ιστορίες των ανθρώπων που εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σΆ αυτή τη διαδικασία; Τί σχέση μπορεί να έχει ένα εγχείρημα σΆ έναν μικρό επαρχιακό πληθυσμό, σε μια απομακρυσμένη περιοχή της χτυπημένης από την κρίση Ελλάδας, με ένα πρόγραμμα ΤΠΕ (Τεχνολογίας Πληροφοριών & Επικοινωνιών) του πανεπιστημίου της Καταλονίας και - σε ένα ευρύτερο πλαίσιο - με τις προσπάθειες δημιουργίας ενός νέου κοινού εδάφους για τους λαούς της Ευρώπης; 

Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που διατρέχουν το ντοκυμαντέρ.


Το περιεχόμενο του παρόντος ιστοχώρου είναι ελεύθερο για αναπαραγωγή
και υπάγεται σε άδεια χρήσης Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Ελλάδα
Design by www.ideaton.gr L