Δρώμενα στο Καφενείο

Δίκτυο Δρυάδες: Τα σπορόφυτα είναι έτοιμα για υιοθεσία!

Δίκτυο Δρυάδες: Τα σπορόφυτα είναι έτοιμα για υιοθεσία!

23/04 στις 19:00

Γεια και χαρά σε όλες και όλους! Τα σπορόφυτα είναι έτοιμα για υιοθεσία!

Επειδή η πρώτη Τρίτη του μήνα Μαΐου είναι μετά το Πάσχα αποφασίσαμε η επόμενη συνάντησή μας να γίνει στις 23 Απριλίου στο καφενείο

(http://european-village.org/) στις επτά το απόγευμα.

Ελάτε να ανταλλάξουμε σπόρους , καλλιεργητικές γνώσεις και εμπειρίες ,να μιλήσουμε για την αξία των παραδοσιακών ποικιλιών και το δίκτυο Δρυάδες , την επικείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους σπόρους και το φυτογεννετικό υλικό και για το τι εμείς μπορούμε (και οφείλουμε) να κάνουμε.

Επίσης θα δοθούν σπορόφυτα και σπόροι σε όσους/ες θέλουν να γίνουν σποροφύλακες μιας συγκεκριμένης ποικιλίας.


Καλή μας αντάμωση.

Για τις Δρυάδες

Βασίλης-Μαρίνα.


Διεύθυνση καφενείου

«Ευρωπαϊκό χωριό»

Μοναστηρίου 140 και Τηλεφάνους

Ακαδημία Πλάτωνος, 104 42 ΑΘΗΝΑ

Τηλ. 2112217260

Fax: 2112217259


"ΔΡΥΑΔΕΣ"

Δίκτυο σποροπαραγωγής, για την διατήρηση παραδοσιακών ποικιλιών.


Το δίκτυο "Δρυάδες" είναι ένα δίκτυο μεταξύ ατόμων και ομάδων που ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με τη καλλιέργεια-κυρίως αστική- καi τη διατήρηση σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών. Όποιος λοιπόν καλλιεργεί σε ταράτσα- μπαλκόνι, κήπο, χωράφι αστικά και περιαστικά μπορεί να συμμετέχει στο δίκτυο.

Οι "Δρυάδες" παρέχουν σπόρους ή σπορόφυτο καθαρών ποικιλιών -Δωρεάν- και οι καλλιεργητές οφείλουν να φροντίσουν τουλάχιστον πέντε φυτά μίας ποικιλίας και το 30% με 50% της παραγωγής να την κρατήσουν για σπόρο. Παράλληλα δεν επιτρέπεται η καλλιέργεια άλλης ποικιλίας του ίδιου είδους για αποφυγή της σταυρογονιμοποίησης και εκφυλισμό της ποικιλίας. Επίσης αν οι γείτονες καλλιεργούν καλό θα ήταν να συνεννοηθούμε μαζί τους, ώστε να αποφύγουμε τις σταυρογονιμοποιήσεις.

Οι σπόροι δίνονται στο δίκτυο και έπειτα στις τράπεζες σπόρων.

Οι "Δρυάδες" έχουν ήδη στήσει μια τράπεζα σπόρων, αυτή στο Συνεργατικό Καφενείο στη Ακαδημία Πλάτωνος (http://european-village.org/) και έχουν ως όραμα τη δημιουργία πολλών τραπεζών και πυρήνων καλλιεργητών σποροφυλάκων σε συνοικίες και γειτονιές της πόλης, τη δικτύωση μεταξύ τους και τη δημιουργία τοπικών υποδικτύων που θα μπορούν να παράγουν σπόρια για να καλύπτουν τη τράπεζά τους. Οργανώνοντας λοιπόν τη σποροπαραγωγή διατηρούνται καθαρές οι ποικιλίες και οι σπόροι μοιράζονται Δωρεάν από τις τράπεζες.

Το απλό αυτό μοντέλο μπορεί να αναπαραχθεί και να λειτουργεί με οριζόντιες δομές και χωρίς κεντρική διαχείριση.

Παράλληλα, με τη προτροπή και τη συμμετοχή των ''Δρυάδων”, έχουν παραχωρηθεί δύο στρέμματα γης για καλλιέργεια στο Μενίδι και στο Γαλάτσι .Η γη αυτή θα καλλιεργηθεί για παραγωγή σπόρου για το δίκτυο και τροφής για τους καλλιεργητές.

Τέλος το δίκτυο σκοπεύει στην δημιουργία ανοιχτού ''forum'' στο διαδίκτυο όπου να δίδονται πληροφορίες για καλλιεργητικές περιποιήσεις, μεθόδους συλλογής και διατήρησης σπόρων, συσκευασία και ανταλλαγή. Οι επαφές των ''μελών'' του δικτύου θα γίνονται μέσω κλειστής ''mailιnglist'' και βέβαια μέσω επισκέψεων των μελών στους ''κήπους'' για γνωριμία, συμβουλές, σποροανταλλαγή και γευσιγνωσία άλλων ποικιλιών.

Καλούμε λοιπόν όσους ενδιαφέρονται ακόμα και αν συμπλήρωσαν το δελτίο του δικτύου στις εκδηλώσεις μας να στείλουν ένα περιγραφικό mail στο δίκτυο, (dryades@espiv.net) ώστε να δημιουργηθεί η mailinglist που θα είναι και ο βασικός τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των μελών.


Συμβουλές και πληροφορίες καλλιεργητικής φροντίδας και σποροφύλαξης θα βρείτε : http://www.peliti.gr/

http://www.ftiaxno.gr/


Με χαρά και τιμή

Για το δίκτυο

"Δρυάδες"

Βασίλης-Μαρίνα.


Mail: “dryades@espiv.netΤο περιεχόμενο του παρόντος ιστοχώρου είναι ελεύθερο για αναπαραγωγή
και υπάγεται σε άδεια χρήσης Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Ελλάδα
Design by www.ideaton.gr L