Δρώμενα στο Καφενείο

Παρασκευή 3/2, Προβολή, Soul Kitchen του Fatih Akin

Παρασκευή 3/2, Προβολή, Soul Kitchen του Fatih Akin

από τις 19.00 έως τις 21.00

Παρασκευή 3/2 στις 19.00 στο Συνεργατικό Καφενείο Ακαδημίας Πλάτωνος (Μοναστηρίου 140) θα προβάλουμε την εξαιρετική κοινωνική κωμωδία 'Soul Kitchen', του ΤούρκοΓερμανού Σκηνοθέτη Fatih Akin.
Θα ανάψουμε την ξυλόσομπα μας και την ταινία θα συνοδεύει vegeterian φαγητό με άρωμα Τουρκίας, ρακόμελο και άλλα καλούδια!
Λίγα λόγια για το έργο....
'Soul Kitchen', ένας τίτλος εμπνευσμένος από ένα τραγούδι των 'The Doors', τίτλος μιας ταινίας όπου η μουσική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας, που εκτυλίσσεται στην βιομηχανική πόλη του Αμβούργου.
Εκεί οι μέρες φαίνονται να περνούν ήρεμα, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και για τον Zinos (Adam Bousdoukos) που αντιμετωπίζει μεγάλες φουρτούνες. Το εστιατόριο του δεν θα έλεγε κανείς ότι βαδίζει προς την επιτυχία και η κοπέλα του, η όμορφη και λυγερή Nadine (Pheline Roggan), είναι έτοιμη να αναχωρήσει για Shanghai μεριά, οπού την περιμένει μια λαμπρή καριέρα ως ανταποκρίτρια. Στο αποχαιρετιστήριο δείπνο, ο Zinos θα γνωρίσει έναν εκκεντρικό σεφ, λάτρη της υψηλής μαγειρικής και του χειρισμού μαχαιριών. Μια σειρά γεγονότων ακολουθούν.....

Η νέα ταινία του Fatih Akin ξεφεύγει από το ύφος στο οποίο μας έχει συνηθίσει και ακολουθεί τα μονοπάτια της κωμωδίας.
Οι ζωές των μεταναστών παραμένουν στο προσκήνιο αλλά προσεγγίζονται με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο, αυτόν της χιουμοριστικής οδού που ενσωματώνει και τα προβλήματα και τις ανησυχίες αλλά και την αμετροέπεια ανθρώπων που επηρεάζονται από τα γεγονότα της καθημερινότητας.
Η βαθιά ριζωμένη αίσθηση της αυτοκαταστροφής που επικρατεί, δεν αφήνει κανέναν χωρίς ευχάριστη διάθεση και οι ανατροπές, με τη σειρά τους, δεν αφήνουν κανέναν να ηρεμήσει, να βαρεθεί ή έστω να χάσει το ενδιαφέρον του. Η πλοκή και το σενάριο είναι καλοδουλεμένα, η σκηνοθεσία αναδεικνύει τα χρώματα της βιομηχανικής πόλης της Γερμανίας και η ένταση που προκύπτει ερεθίζει την συμμετοχή του θεατή στην ιστορία. Ο θεατής επιμερίζεται τα συναισθήματα και τις συγκινήσεις που ολοένα αυξάνονται και απομονώνουν την σκέψη του στην οθόνη.

Μόλις στα 36 του χρόνια ο Fatih Akin έχει καταφέρει να έχει ήδη ένα μεγάλο εύρος σημαντικής δουλειάς με ταινίες που προκάλεσαν αίσθηση, όπως το «Head On» και το «Edge of Heaven». Δεν γνωρίζουμε αν είναι ακριβώς άγνωστο είδος γι' αυτόν μια ταινία όπως το «Soul Kitchen», αφού κρίνοντας από το αποτέλεσμα, φαίνεται να μην χρειάστηκε εντατικά μαθήματα για να δημιουργήσει κάτι που δεν συμβαδίζει με τον πρότερο σκηνοθετικό βίο του. Μπορούμε όμως να το υποθέσουμε, ώστε να ανυψώσουμε ακόμα περισσότερο το ταλέντο του. Δεν δείχνει να έχει πρόβλημα να διαχειριστεί τα πράγματα, δεν δείχνει 'κολλημένος' σε ένα ύφος και θέλει να δοκιμαστεί σε διάφορα είδη. Έτσι η ταινία σε αφήνει με μια extra αγωνία, για το ποιο θα μπορεί να είναι το επόμενο βήμα του Τουρκογερμανού σκηνοθέτη.

Σκηνοθεσία: Fatih Akin
Σενάριο: Fatih Akin (screenplay), Adam Bousdoukos (screenplay)
Παίζουν οι: Adam Bousdoukos, Moritz Bleibtreu, Pheline Roggan
Διάρκεια: 1 ώρα και 39 λεπτά


Το περιεχόμενο του παρόντος ιστοχώρου είναι ελεύθερο για αναπαραγωγή
και υπάγεται σε άδεια χρήσης Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Ελλάδα
Design by www.ideaton.gr L