Δρώμενα στο Καφενείο

Παρασκευή 10/2, Προβολή - Strawberry and Chocolate

Παρασκευή 10/2, Προβολή - Strawberry and Chocolate

Αυτή την Παρασκευή στο Συνεργατικό Καφενείο Ακαδημίας Πλάτωνος (Μοναστηρίου 140 ) θα προβάλουμε το εξαιρετικό «Strawberry and Chocolate» του Tomás Gutiérrez Alea και Juan Carlos Tabío..μια ταινία που διαδραματίζεται στην αγαπημένη Κούβα...γι' αυτό και θα συνοδεύεται από παντανόστιμο φαγητό με Κουβανέζικες πινελιές και αύθονο ρούμι!

Λίγα λόγια για την υπόθεση...
Η πολυπλοκότητα των διαπροσωπικών σχέσεων στη σημερινή Κούβα, μέσα από την ιστορία της φιλίας ενός μαρξιστή φοιτητή κι ενός ομοφυλόφιλου καλλιτέχνη.
Συναισθηματικά απογοητευμένος ο Ντέιβιντ, ο νεαρός ήρωας της ταινίας, θα έχει μια καθοριστική συνάντηση σ΄ ένα πάρκο της Αβάνα. Θα γνωριστεί με τον Ντιέγκο, έναν ομοφυλόφιλο. Αυτή η γνωριμία του θα προκαλέσει την "ορθόδοξη" κομμουνιστική ηθική του και θα αποτελέσει την αρχή μιας "υπέροχης" φιλίας.
Ο Ντιέγκο επιδεικνύει στην ομοφυλόφιλη κοινότητα τον Nτέιβιντ ως την τελευταία του ερωτική κατάκτηση, όμως ο νεαρός θεωρεί ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τη γνωριμία τους, για να αποκαλύψει άλλη μια "συνωμοσία των ιμπεριαλιστικών κύκλων κατά της πατρίδας και της επανάστασης".
O νεαρός ήρωας θα έρθει σε επαφή με την ποίηση, τη λογοτεχνία, την όπερα: ο κόσμος που ο Ντιέγκο συστήνει στον Nτέιβιντ είναι ο κόσμος της τέχνης, των λεπτών αποχρώσεων και αληθινών συναισθημάτων, ο κόσμος της αληθινής Κούβας.
Ζώντας σε μια πόλη παγιδευμένη στο χρόνο, κάπου στη δεκαετία του `50, ο Nτέιβιντ θα δει με άλλα μάτια και θα ανακαλύψει μια άλλη Αβάνα: η πόλη όπου ζει είναι ένα αληθινό μουσείο αρχιτεκτονικής.
Πρόκειται για μια πραγματικά συγκινητική στιγμή σε μια ταινία που, παρά την πολιτική χροιά του θέματός της, δεν της λείπει ούτε το χιούμορ ούτε το συναίσθημα.
Οι Αλέα και Τάμπιο θίγουν έξοχα το πρόβλημα της ανάγκης επικοινωνίας και αλληλοκατανόησης, όπως και της δυσκολίας να ξεπεραστούν τα κοινωνικά και ηθικά ταμπού, που κρατούν τους ανθρώπους δέσμιους των ιδεολογικών, σεξουαλικών και θρησκευτικών προκαταλήψεων.
Σπινθιροβόλοι διάλογοι, πικρό χιούμορ, εκπληκτικές ερμηνείες αλλά και αυτοκριτική από έναν σκηνοθέτη (τον Γκουτιέρεζ Αλέα) που το όνομά του συνδέθηκε απόλυτα με το κουβανικό σινεμά του καθεστώτος του Κάστρο.
Το «Φράουλα και σοκολάτα» τιμήθηκε με την Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου 1994 και με όλα τα βασικά βραβεία στο Φεστιβάλ Αβάνας 1993. Ήταν υποψήφιο και για Όσκαρ.

Σκηνοθεσία: Tomás Gutiérrez Alea, Juan Carlos Tabío
Παίζουν οι: Jorge Perugorría, Vladimir Cruz, Mirta Ibarr
Διάρκεια: 1 ώρα και 48 λεπτά


Το περιεχόμενο του παρόντος ιστοχώρου είναι ελεύθερο για αναπαραγωγή
και υπάγεται σε άδεια χρήσης Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Ελλάδα
Design by www.ideaton.gr L