Δρώμενα στο Καφενείο

Σάββατο 23/12, Χειμερινό Ηλιοστάσιο

Σάββατο 23/12, Χειμερινό Ηλιοστάσιο

στην καρδιά του χειμώνα Ολοήμερη γιορτή!

στην Καρδιά του Χειμώνα

Το Χειμερινό Ηλιοστάσιο / The Winter Solstice

Μία γιορτή για να αποχαιρετίσουμε το σκοτάδι και να προϋπαντήσουμε τον ήλιο. 

Κάθε χρόνο, στο βόρειο ημισφαίριο στις 21 Δεκεμβρίου (περίπου) είναι η μικρότερη ημέρα και η μεγαλύτερη νύχτα του έτους. Από εκεί και ύστερα οι μέρες λίγο λίγο μεγαλώνουν. Τη γιορτή αυτή για το φως, γιορτή που γιορτάζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια σε όλο την κόσμο, τη γιορτάζουμε για 5η φορά στο Καφενείο μαζί σας. Το ηλιοστάσιο φέτος είναι στις 21 Δεκέμβρη, στις 16:28, μόνο δηλαδή για μία στιγμή. Μπορεί η καθεμία και ο καθένας μας να κάνει τη δική του προσωπική γιορτή στις 21 του μήνα και στις 23 Δεκέμβρη να έρθει μαζί μας.

Περισσότερες πληροφορίες για το εκπληκτικό αυτό αστρονομικό συμβάν μπορείτε να βρείτε εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/Winter_solstice

H γιορτή θα περιλαμβάνει ψητά κάστανα, κυδώνια και κολοκύθες, ζεστό κρασί (aka Glühwein), κατασκευή χειροτεχνιών για το σπίτι σας, ταϊστρες για πουλιά, ιστορίες του βορρά, ποιήματα του ήλιου, παραμύθια και μουσική για τη μαγική αυτή στιγμή του χρόνου. 

Βγείτε για λίγο λοιπόν από τη σπηλιά σας για μία ολοήμερη γιορτή για όλες και όλους, μικρούς, μεγάλους, μεσαίους, τεράστιους.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Από το πρωί θα είμαστε εκεί και θα στολίζουμε το χώρο, ελάτε!

12:00 – Ένα μάθημα για το ηλιοστάσιο με την Amber Buckley (θα γίνει στα Αγγλικά)
A Solstice Yoga Practice. Η Amber θα κατεβεί από τα βουνά της Πελοποννήσου για να καλωσορίζει την επιστροφή του ήλιου και να ξυπνήσει το φως μέσα μας. Amber Buckley is coming down from the mountains of the Peloponnese to welcome the suns return, energise the light within and nurture the warmth in our hearts. Prepare to celebrate, breath, move and honour this universal soulful occasion. So gather your tribe, bring your mat as we ignite the internal fire and surrender to the longest night of the year!!

13:00 - Tαϊστρες για πουλιά, πορτοκαλογαρύφαλλα, φτιάχνουμε το στεφάνι του Καφενείου, ζωγραφίζουμε το πανό του Ήλιοστασίου

14:00 – "Στα Ηλιοσκαλοπάτια..." Ο ήλιος, πηγή φωτός, με την θέση, την κίνηση και τη στάση του σηματοδοτεί την εξέλιξη. Χειμερινό Ηλιοστάσιο, μια μικρή στάση του Ήλιου πριν ξεκινήσει το ξεδίπλωμά του. Ποια η ουσία αυτής της στάσης, σε τι μας προσκαλεί; Και ο παππούς- Πλάτωνας πώς μπορεί να μας βοηθήσει; Με εργαλεία την παρατήρηση της φύσης και τον κύκλο μοιράσματος, ανιχνεύουμε αυτό που συμβαίνει γύρω μας και μέσα μας αυτή την εποχή. "Σχολείο του Εδάφους" - Γεωργία Ντούσικου & Μάριος Δεσύλλας

15:00 SaurKraut ή ξινές αλχημείες 
Σάπια λαχανικά; Μπλιάξ! Και όμως...φέρτε ένα γυάλινο βάζο του μελιού το μεγάλο πχ. & 1 λάχανο! Φύγετε με ένα βάζο σάουερκράουτ! Τα μαγικά που θα συμβούν μέσα στο βάζο σας τον επόμενο μήνα θα δημιουργήσουν ξινό λάχανο γεμάτο προβιοτικά βακτήρια. Έτσι ο Κάπταιν Κουκ ανακάλυψε την Αυστραλία με το πλοίο Endeavor χωρίς να πάθει σκορβούτο καθώς αυτή η μέθοδος διατηρεί τη βιταμίνη C των λαχανικών. 

16:00 – Λίγο πριν ο ήλιος πάει για το μεγαλύτερο ύπνο του έτους, μαζευόμαστε για να τον καλυνυχτήσουμε και να ετοιμαστούμε για την αναγέννησή του σε μία τελετή για όλη την οικογένεια! Φέρτε τα παλιά στεφάνια σας και τα μυστήρια κλαριά σας για τη φωτιά.

18:30 – Αν δείτε Καλικάντζαρους, να μην τους φοβηθείτε. Παινέματα και κάλαντα να βρείτε να τους πείτε. Παραμύθια και παραδοσιακά κάλαντα των Χριστουγέννων με την Αφροδίτη Χαραλαμπάκη και τη Μαρία Κοτσίρη 

21:00 – Η Κρίστη Στασσινοπούλου, ο Στάθης Καλυβιώτης και το μαγικό λαμπορατόριο μας πάνε ένα ταξίδι στο διάστημα, μέσα στην Καρδιά του Χειμώνα.


Από τη Νομαδική Κουζίνα και για όλη την ημέρα θα αναδύονται μυρωδιές και πιάτα με μέσα το σκοτάδι και το φως που θα σπάνε μύτες και θα ζαλίζουν ακόμα και τους πιο ακλόνητους.

Σας περιμένουμε.


Το περιεχόμενο του παρόντος ιστοχώρου είναι ελεύθερο για αναπαραγωγή
και υπάγεται σε άδεια χρήσης Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Ελλάδα
Design by www.ideaton.gr L