Δρώμενα στο Καφενείο

Σάββατο 21/12 Το χειμερινό ηλιοστάσιο The winter solstice

Σάββατο 21/12 Το χειμερινό ηλιοστάσιο The winter solstice

από τις 12.00 έως τις 24.00

Σάββατο 21/12 από τις 12.00 έως τις 24.00 στο Καφενείο Στην Ακαδημία Πλάτωνος (Μοναστηρίου 140)

στην Καρδιά του Χειμώνα
Μία γιορτή για την ημέρα που στέκεται ακούνητος ο ήλιος.
Ή έτσι φαίνεται στον ουρανό τουλάχιστον. Είναι η μεγαλύτερη νύχτα, είναι η στιγμή που ουσιαστικά γεννιέται το φως, όπου ο ήλιος αρχίζει να σκαρφαλώνει στον ορίζοντα, όπου οι μέρες αρχίζουν να μεγαλώνουν. Είναι η στιγμή που το ένα και το μοναδικό που ορίζει τα πάντα, ο ήλιος, όταν έρχεται για επίσκεψη κάθεται κάθε μέρα λίγο περισσότερο. Είναι η στιγμή όπου η γη, αν και βρίσκεται κοντά στον ήλιο, έχει τον άξονα της στραμμένο όσο πιο μακριά γίνεται από αυτόν. Και για αυτό το λόγο είναι η μεγαλύτερη νύχτα. Κανείς μας όμως δεν φοβάται το σκοτάδι, ίσα ίσα μερικές φορές το αναζητά, όπως τώρα.

Τη γιορτή αυτή για το φως, γιορτή που γιορτάζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια σε όλο την κόσμο, τη γιορτάζουμε και στο Καφενείο από το 2013! Δείτε παλιές φωτογραφίες: https://www.facebook.com/pg/Kafeneio.Ak.Platona/photos/?tab=album&album_id=763523170328813

Το ηλιοστάσιο φέτος είναι στις 22 Δεκέμβρη, στις 06:19.

Περισσότερες πληροφορίες για το εκπληκτικό αυτό αστρονομικό συμβάν μπορείτε να βρείτε εδώ:
https://el.wikipedia.org/wiki/Ηλιοστάσιο

H γιορτή θα περιλαμβάνει ψητά κάστανα, κυδώνια και κολοκύθες, ζεστό γλυκό κρασί, κατασκευή χειροτεχνιών, ταϊστρες για πουλιά, ιστορίες του βορρά, ποιήματα του ήλιου, παραμύθια και μουσική για τη μαγική αυτή στιγμή του χρόνου.

Ηλιοστάσια και ισημερίες έχουν όλοι οι πλανήτες με κεκλιμένο άξονα, όπως η γη. Κάπου μακριά μπορεί λοιπόν και κάποιοι άλλοι να γιορτάζουν...;!

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Από το πρωί θα είμαστε εκεί και θα στολίζουμε το χώρο και τραλαλά τραλαλό αν θέλετε να έρθετε είστε ευπρόσδεκτοι!

13:00 – 16:00 Φτιάχνουμε ταϊστρες για πουλιά με την Ευσταθία, βάζουμε γαρύφαλλα μέσα στα πορτοκάλια με τη Χριστίνα, στεφάνια και στολίδια με τη Μαρία-Αθηνά, ελάτε να ζωγραφίσουμε στον τοίχο τον καιρούργιο ήλιο με την Κατερίνα!!

13:00 – 16:00 Ο Κουρέας της Ακαδημίας, ο Χρήστος έρχεται για να σας κουρέψει, ελάτε λουσμένοι!

14:00 SaurKraut ή ξινές αλχημείες με τη Μανόλια
Φέρτε ένα γυάλινο βάζο του μελιού το μεγάλο πχ. & 1 λάχανο! Φύγετε με ένα βάζο σάουερκράουτ! Τα μαγικά που θα συμβούν μέσα στο βάζο σας τον επόμενο μήνα θα δημιουργήσουν ξινό λάχανο, γεμάτο προβιοτικά βακτήρια που θα αγαπήσει το πεπτικό σύστημά σας! Έτσι ο Κάπταιν Κουκ ταξίδεψε τη γη χωρίς να πάθει σκορβούτο καθώς αυτή η μέθοδος διατηρεί μεγάλο μέρος της βιταμίνη C των λαχανικών.

14:30 Μια εξερεύνηση του χαρακτήρα των φυτών του χειμώνα, πως μας βοηθούν στην υγεία μας, μια ευκαιρία να να γνωρίσουμε σαν φίλους – με την Κωνσταντίνα Λίτσα

15:30-16:30 Εργαστήριο πρωτόγονης έκφραση στο Πάρκο – με τη Λασκαρίνα

17:00 - Καθώς δύει ο ήλιος και ετοιμάζεται για τον μεγαλύτερο ύπνο του έτους, μαζευόμαστε για μία τελετή για την αναγέννησή του

19:00 – Φώς και Σκοτάδι: Ένας Νορβηγικός μύθος, μια Εβραϊκή ιστορία και μερικές προσωπικές εξολομολογήσεις – μία παράσταση αφήγηφης μετά μουσικής – Έλσα Κούντιγκ, Δημήτρης Κούρτης, Φοίβη Βλάσση & guest star Έλη Γιαννάκη

21:00 – το καμπαρέ του ηλιοστασίου – ένα συμμετοχικό talent show για όλες. Εμπνευστείτε από το ηλιοστάσιο, τον χειμώνα, το σκοτάδι, τη γέννηση του φωτός, τους καλλικάτζαρους, τους κουραμπιέδες και ότι άλλο θέλετε. Δηλώστε συμμετοχή στο παρακάτω λινκ!

https://tinyurl.com/u6lgbu4

Από την κουζίνα του Καφενείου και για όλη την ημέρα θα αναδύονται μυρωδιές και πιάτα με μέσα τον ήλιο που θα σπάνε μύτες και θα ζαλίζουν ακόμα και τους πιο ακλόνητους.

Ειδικά για σήμερα θα σερβίρεται Glühwein.


Το περιεχόμενο του παρόντος ιστοχώρου είναι ελεύθερο για αναπαραγωγή
και υπάγεται σε άδεια χρήσης Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Ελλάδα
Design by www.ideaton.gr L