Δρώμενα στο Καφενείο

Κυριακή 14/10 - Γιορτή Σπόρων στην Ακ.Πλάτωνα

Κυριακή 14/10 - Γιορτή Σπόρων στην Ακ.Πλάτωνα

 Έχουμε την χαρά και την ευθύνη να σας ανακοινώσουμε ότι ξεκινάμε στην Ακ.Πλάτωνα τράπεζα σπόρων. 

on line abortion pill abortion pill how to order the abortion pill online
dating for married my husband cheated with a man women who cheat on relationships

Επιλέξαμε την Κυριακή 14 Οκτωβρίου σαν ημερομηνία έναρξης της τράπεζας σπόρων μας έτσι ώστε να είναι μέσα στις ημερομηνίες του διεθνούς  δεκαπενθήμερου δράσεων για την απελευθέρωση των Σπόρων που έχει εξαγγείλει η γνωστή ακτιβίστρια Vandana Shiva απο 02 εώς 16 Οκτωβρίου. Σχετικό βίντεο στο YouTube εδώ.

Το πρόγραμμα της γιορτής μας είναι ως εξής:

14:00 - 16:00 Συλλογική κουζίνα
16:30 - 17:30 Μοίρασμα σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών, "εγκαίνια" της τράπεζας σπόρων του συνεργατικού Καφενείου
17:30 - 17:45 Παρουσίαση του δικτύου ανταλλαγής παραδοσιακών σπόρων "Δρυάδες"
17:45 - 18:30 Εργαστήριο για την συλλογή και διατήρηση σπόρων.
18:30 - 19:00 Αυτάρκεια - διάσωση των σπόρων - θρεπτική αξία της τροφής υπο το πρίσμα της βιοδυναμικής. Μάριος Δεσσύλας
19:00 - 19:40 Καλλιεργούμε τον δρόμο μας έξω από την κρίση. Το μήνυμα της Βαντάνα Σίβα για την Ελλάδα μέσω του ντοκυμαντέρ "a seed for change". Αλέξανδρος Οικονομίδης
19:40 - 19:50 Διαδικτυακή σύνδεση με Πελίτι
19:50 - 20:20 Προβολή ντοκυμαντέρ " Εν αρχή ην ο Σπόρος"
20:20 - 20:50 Προβολή ντοκυμαντέρ "Σπόροι που αντέχουν"
21:00 - 23:00 Παραδοσιακές μουσικές

Διαβάστε παρακάτω σχετικά αποσπάσματα και video.

  • A seed for change - Vandana interview,  Συνέντευξη της Vandana Shiva στον σκηνοθέτη Alex Ikonomidis. Ο Alex θα είναι στην εκδηλωσή μας για να παρουσιάσει κομμάτι της κιηματογραφικής δουλείας του σχετικά με τους σπόρους.
  • Διακήρυξη της ΕλευθερίαςτωνΣπόρωναπό την Dr. Vandana Shiva

 

1. Ο σπόρος είναι η πηγή της ζωής, είναι ο αυθορμητισμός της ζωής να εκφράζεται, να αυτοανανεώνεται, να πολλαπλασιάζεται, να εξελίσσεται στο διηνεκές σε καθεστώς ελευθερίας.

 

2. O σπόρος είναι η ενσάρκωση της βιο-πολιτιστικής ποικιλομορφίας. Περιέχει εκατομμύρια χρόνια βιολογικής και πολιτιστικής εξέλιξης από το παρελθόν καθώς επίσης και τις δυνατότητες χιλιετιών ενός μέλλοντος που εκτυλίσσεται.

 

3. Η Ελευθερία των Σπόρων είναι εκ γενετής δικαίωμα κάθε μορφής ζωής και αποτελεί τη βάση για την προστασία της βιοποικιλότητας.

 

4. Η Ελευθερία των Σπόρων είναι εκ γενετής δικαίωμα κάθε γεωργού και παραγωγού τροφίμων. Το δικαίωμα των γεωργών να φυλάνε, να ανταλλάσσουν, να αναπτύσσουν, να διασταυρώνουν και να εμπορεύονται σπόρους είναι ο πυρήνας της Ελευθερίας των Σπόρων. Όταν αυτή η ελευθερία υφαρπάζεται, οι γεωργοί παγιδεύονται στα χρέη και σε ακραίες περιπτώσεις αυτοκτονούν.

 

5. Η Ελευθερία των Σπόρων είναι η βάση της Ελευθερίας της Τροφής, εφόσον ο σπόρος αποτελεί τον πρώτο κρίκο στην τροφική αλυσίδα.

 

6. Η Ελευθερία των Σπόρων απειλείται από τους σπόρους ευρεσιτεχνίας, οι οποίοι δημιουργούν μονοπώλια σπόρων και καθιστούν παράνομη τη φύλαξη και ανταλλαγή σπόρων από τους γεωργούς. Οι ευρεσιτεχνίες σπόρων είναι ηθικά και οικολογικά αδικαιολόγητες, αφού οι ευρεσιτεχνίες είναι αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης τα οποία χορηγούνται για τις εφευρέσεις. Ο σπόρος δεν είναι εφεύρεση. Η Ζωή δεν είναι εφεύρεση.

 

7. Η Ελευθερία των Σπόρων διαφόρων πολιτισμών απειλείται από τη Βιοπειρατεία και την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών οι οποίες βασίζονται σε εγχώρια γνώση και βιοποικιλότητα. Η Βιοπειρατεία δεν είναι καινοτομία – είναι κλοπή.

 

8. Η Ελευθερία των Σπόρων απειλείται από γενετικά κατασκευασμένους σπόρους οι οποίοι μολύνουν τους αγρούς μας, αποκλείοντας για όλους τη δυνατότητα επιλογής μη γενετικά τροποποιημένης τροφής. Η Ελευθερία των Σπόρων των γεωργών απειλείται όταν (έχοντας ήδη μολύνει τις καλλιέργειες μέσω διασταυρώσεων) οι εταιρίες μηνύουν τους γεωργούς για «κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας».

 

9. Η Ελευθερία των Σπόρων απειλείται από τη σκόπιμη μετατροπή των σπόρων από ανανεώσιμη αυτοδημιούργητη πηγή σε μη ανανεώσιμο προϊόν ευρεσιτεχνίας. Η πλέον ακραία περίπτωση μη ανανεώσιμων σπόρων είναι η «Τεχνολογία Εξολοθρευτής» η οποία αναπτύχθηκε με σκοπό τη δημιουργία στείρων σπόρων.

 

10. Δεσμευόμαστε για την υπεράσπιση της Ελευθερίας των Σπόρων, ως την ελευθερία των ποικιλόμορφων ειδών στην εξέλιξη, ως την ελευθερία των ανθρώπινων κοινοτήτων να επανακτήσουν ένα κοινό αγαθό όπως είναι οι ελεύθεροι σπόροι.

 

Με αυτό τον σκοπό, θα αποθηκεύουμε σπόρους.

Θα δημιουργήσουμε κοινοτικές τράπεζες σπόρων και βιβλιοθήκες σπόρων.

Δε θα αναγνωρίζουμε κανένα νόμο ο οποίος παράνομα καθιστά τους σπόρους πνευματική ιδιοκτησία των εταιριών.

Θα σταματήσουμε τις ευρεσιτεχνίες σπόρων.

  

Στη σελίδα του Πελίτι www.peliti.gr μπορείτε να βρείτε τις Προτάσεις για την Ελευθερία των Σπόρων

http://www.peliti.gr/pages/protasis_vandana.htm 


Το περιεχόμενο του παρόντος ιστοχώρου είναι ελεύθερο για αναπαραγωγή
και υπάγεται σε άδεια χρήσης Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Ελλάδα
Design by www.ideaton.gr L